2012. január 31., kedd

Következő célunk: az Annapurna (8091 m)



A MAGYAROK A VILÁG NYOLCEZRESEIN expedíciós sorozat következő célhegye az Annapurna lesz ez év április-májusában. Mint ismeretes, 3 nyolcezres csúcson nem lobogott még a magyar zászló, a legnehezebbnek tartott K2-n, a legnehezebben megközelíthető Kangcsendzöngán s a legveszélyesebb Annapurnán.

Az Annapurna volt az első 8000 méteres hegy, melynek csúcsáról letekinthetett az emberfia. A francia expedíció vezetője, Maurice Herzog Louis Lachenal társaságában 1950. június 3-án délután 2 órakor érte el a csúcsot. Az expedíció további illusztris tagjai Lionel Terray, Gaston Rébuffat, Marcel Ichac, Jean Couzy, Marcel Schatz, Jacques Oudot, Francis de Noyelle.
Az Annapurna a legkevesebbet mászott 8000-es: 2007-ig bezárólag 153 megmászása volt (míg az Everestet már több, mint 5000-en mászták napjainkig). A hegy 58 áldozatot szedett, ez 38 %-os csúcsrajutás-összelhalálozás arányt jelent, mellyel toronymagasan vezet a nyolcezresek között (az Everesten 5,7 %-os ez az arány). Ennek legfőbb oka a függőgleccserek borjadzása és az aktív lavinatevékenység, melyet a hegy környékének gyakori, kiadós havazással járó éghajlata, valamint a felső szakasz lejtőinek dőlésszöge eredményez.
Az aktuális viszonyokat értékelve, igen nagy körültekintéssel kell megválasztanunk mozgásunk időpontját és útvonalát.




A francia első megmászók útja (1950)

Urubko-Moro-projekt (2004, mászatlan)

Lengyel-ukrán út )É-ny-i gerinc, 1996)

Holland út (1977)

Az Annapurna északi oldalának mászóútjai

A Holland út valamivel védettebb a lavináktól, mint a Francia út az alsó szakaszon, de a jégomlás ott is gondot okozhat.
A kockázatot mérlegelve, az is előfordulhat, hogy föl kell vállalni, hogy meg sem kíséreljük a csúcstámadást. A viszonyok, a függőgleccserek állapota, a fölhalmozódott hó mennyisége évről-évre változik, s valódi képet csak a helyszínen kaphat az ember. Tanulságos és mértékadó számomra Ed Viesteurs példája, aki 6 év és 3 expedíció energiáját, türelmét, önfegyelmét áldozta az Annapurna megmászására, mert szem előtt tartotta, hogy vissza is kell térnie a csúcsról (az Annapurna volt Viesteurs 14. nyolcezrese, valamennyit oxigénpalack nélkül érte el).
Szerencse fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése